Ympäri mennään, yhteen tullaan II

2012-2013
osallistumiselle avoin
performanssi joogatuilla ja installoiduilla matoilla

 

 

Olen esittänyt teoksen kahdessa eri kaupunkitaidenäyttelyssä: TORI – Oon kaupungissa, Lahden tori, 20. – 26.8.2012 klo 6 – 7.30 ja KIELLETTY/SALLITTU, Olohuone 306,4 km2, Brahenpuisto, Turku, 5. – 8.6.2013 klo 6.30 – 8.

 

 

 

Materiaalipohjaista, yhteisöllistä, tila- ja ympäristötaidetta yhdistelevässä performanssissa toin joogamattoja julkiseen kaupunkitilaan aamulla, kun muu kaupunki vasta heräili. Avasin ja sijoitin käyteyt ja pestyt matot suorakaiteen muotoon kuten teokseni ensimmäisessäkin versiossa niin, että kun yksi matto loppuu sen päältä lähtee heti seuraava. Joogamatoista muodostui suorakaiteen muotoinen jono maahan, joka sulki mattojen kehän.

Toivotin kaikki tervetulleiksi – mukavissa vaatteissa ja ilman kenkiä – kehälle ja joogaamaan installoiduilla matoilla, myös ilman aiempaa joogakokemusta. Oppia pystyi pyytämään minulta, ottaa edessä tai muualla kehällä joogaavalta, tai sai vain hengähtää ja tuntea edellisten joogaajien jättämät jäljet matoilla. Paikalle sai saapua ja aloittaa osallistumisen joustavasti koko performanssin ajan. Osallistujat toivat halutessaan oman mattonsa mukaan, ja se liitettiin toisten joogamattojen jatkumoon osallistumisen ajaksi.

Joogamattojen installaatio poikkesi tavanomaisesta joogasalitilanteesta, jossa jokainen joogaa omalla matollaan sopivan matkan päässä, irti, muista. Installaation kehämuodolla halusin korostaa nykyjoogaamisen kytköstä perinteeseen. Kaikilla joogamuodoilla on yhteinen historia, joten joogaamme kaikki samassa jatkumossa edelleenkin. Erityisen iloinen olin, kun sain houkuteltua eri joogasuuntien edustajia joogaamaan yhdessä.

Joogan suosio on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Erityisen suosittua se on suurimmissa kaupungeissa, mutta se ei juuri näy kaupunkikuvassa. Yleensähän joogaajat kokoontuvat keskittyneeseen harjoitukseen sisätiloihin. Miksi joogaajat eivät voisi ottaa näkyvämpä roolia kaupungissa ja vallata yhteistä ja julkista kaupunkitilaa, esimerkiksi aukiota, puistoa tai toria? Kaupungin keskusta on saapumisten, kohtaamisten ja lähtemisten paikka. Esimerkiksi torilta poistutaan yleensä hyvällä mielellä, rahallisesti köyhempänä mutta materiaalisesti rikkaampana. Voisiko sieltä poistua myös fyysisesti paremman olon kanssa? Taiteen yhteydessä emme vaihtaneet rahaa tai tavaraa vaan tarjosimme toisillemme läsnäoloa ja vuorovaikutusta.